Bismillahir-rahmanir-rahim

-Zahvala Allahu dž.š. / Salavat na Muhammed a.s. / Iman / Islam

Braćo u vjeri,

U okviru govora o primjerima porodičnih odnosa kroz Kur'an u prošloj hutbi započeli smo govor o primjeru Jusuf a.s.  U današnjoj hutbi nastavićemo, ako Bog da, dalje govoriti o ovom Božijem Poslaniku. Prošla hutba završena je sledećim kur'anskim ajetom iz sure Jusuf u kojem Uzvišeni Allah dž.š.  kaže:

لَّقَدْ كَانَ فِى يُوسُفَ وَإِخْوَتِهِ آيَاتٌ لِّلسَّائِلِينَ *

„U Jusufu i braći njegovoj nalaze se pouke za sve koji se raspituju.“  (Jusuf: 7)

Ovo je sami početak ove sure koja kao nijedna druga iznosi takve detalje o događajima iz doba Jusuf a.s.  da jednostavno insan ne može tek tako preći preko toga. Dragi Allah dž.š.  u ovom ajetu daje do znanja da u Jusufu a.s.  i njegovoj braći ima pouka. Ima pouka, ali za koga?  Za one koji se raspituju. Ovo je vrlo zanimljiv detalj u ovom ajetu. Zašto Uzvišeni Allah dž.š.  upotrebljava izraz za one koji se raspituju, kada ćemo na drugim kur'anskim mjestima često naći izrazza one koji pameti imaju, za one koji shvataju i slično?  Jedan od razloga je možda i taj što je samo raspitivanje za nešto pokazivanje interesovanja i želje da se upozna dotična osoba sa tim za što se raspituje. Ovim ajetom kao da Uzvišeni Allah dž.š.  poziva čjude da pokažu interesovanje za životnu sudbinu Jusuf a.s.  jer im može itekako biti od koristi u njihovim životima. Zato se češće vraćajmo na ovu suru i pokazujmo interesovanje za nju, ona će nam ponuditi ogromne koristi. Poslije događaja sa Jusufovim snom Dragi Allah dž.š.  iznosi nam događaj sa odvođenjem Jusuf a.s.  od strane njegove braće u navodnu igru, a u stvari to je zlokobni plan da se riješe Jusuf a.s.  Pošto je zavist proradila u nekoj Jusufovoj braći prema njemu, skovali su plan da bace u bunar brata Jusufa i da ocu donesu Jusufovu košulju uprljanu lažnom krvlju, kako bi ga time ubijedili da je vuk pojeo Jusufa. Plan je pripremljen, samo ga treba realizirati. Prvi problem je kako od oca dobiti odobrenje da Jusuf sa njima krene u navodnu igru. Evo kako nam to opisuje Časni Kur'an:

قَالُواْ يَـأَبَانَا مَا لَكَ لاَ تَأْمَنَّا عَلَىٰ يُوسُفَ وَإِنَّا لَهُ لَنَاصِحُونَ * أَرْسِلْهُ مَعَنَا غَداً يَرْتَعْ وَيَلْعَبْ وَإِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ * قَالَ إِنِّى لَيَحْزُنُنِيۤ أَن تَذْهَبُواْ بِهِ وَأَخَافُ أَن يَأْكُلَهُ ٱلذِّئْبُ وَأَنْتُمْ عَنْهُ غَافِلُونَ * قَالُواْ لَئِنْ أَكَلَهُ ٱلذِّئْبُ وَنَحْنُ عُصْبَةٌ إِنَّآ إِذَاً لَّخَاسِرُونَ *

„O oče naš, rekoše oni, zašto sumnjaš u naša osjećanja prema Jusufu? Mi mu zaista želimo dobro. Pošalji ga sutra sa nama da se zabavi i razonodi, mi ćemo ga sigurno čuvati. Biće mi doista žao ako ga odvedete, a plašim se da ga vuk ne pojede kad vi na njega ne budete pazili- reče Ja'kub.  Kako će ga vuk pojesti, a nas ovoliko- rekoše oni, mi bismo tada bili zaista izgubljeni.“   (Jusuf: 11- 14)

Kako se samo velike poruke nalaze u ovim ajetima. Pogledajmo samo način ubjeđivanja da se ostvari zacrtani zlokobni cilj. Svima nama je ovo poruka da pazimo na svoju djecu koliko smo kadri i u moći. Djeci se nudi različitih izazova, mogućnosti i prilika, posebno onoj na kojima se nazire i vidi da će nešto, ako Bog da, vrijediti. Za njih je posebna ponuda, a onda se nekim roditeljima pošalje dječija košulja sa lažnom krvlju. Stoga je vrlo važno djecu u vjeri osnažiti i u njih ugraditi čvrste, jake i stabilne vjerske temelje. Iz ovog primjera događaja Jusuf a.s.  života vidimo koliko je opasan onaj nevidljivi grijeh, ono nevidljivo zlo. Jusuf a.s.  je spašen od vuka, možemo kazati vidljive opasnosti, ali je na iskušenju bio zbog nevidljive opasnosti i grijeha zavidnosti. Oprez je uvjek potreban, ali i pored opreza ima nešto što se zove iskušenje, a ono najviše dolazi onima koji su jaki u vjeri ili jačaju u njoj. Takvima Uzvišeni Allah dž.š.  šalje iskušenje, ali im uz iskušenje pošalje i pomoć. Neki mufesiri navode da Jusuf a.s.  iako je ostao bez košulje, jer su istu odnijela njegova braća sa lažnom krvlju da pokažu ocu, on ipak nije bio bez košulje. Naime, ti mufesiri povezuju dobivenu košulju na Jusuf a.s.  u bunaru sa njegovim pradjedom Ibrahim a.s., jer je i on bez košulje bio bačen u vatru. Inače i košlja kao detalj u ovom kazivanju o Jusuf a.s.  je vrlo važna. Tri puta se spominje. Prvo kada je Jusuf a.s.  bačen u bunar, drugi put kada je vladareva žena pokušala navesti Jusuf a.s.  na blud, te treći put kada je Jusuf a.s.  poslao svoju košulju da je stave njegovu ocu preko lica i tada mu se vid povratio. Vrlo zanimljivi detalji sa košuljom, ali i poruke iz ovog. O njima nekada kasnije. Znači, Jusuf a.s.  biva na velikom iskušenju zbog zavidnosti, a sada pogledajte reakciju oca koji je ostao bez sina. Kada su Jusufova braća došla ocu svome sa lažnom krvlju na košulji rekli su mu:

„O oče naš, rekoše, bili smo otišli da se trkamo, a Jusufa smo stavili kod naših stvari, pa ga je vuk pojeo. A ti nam nećeš vjerovati, iako istinu govorimo.  I donesoše košulju njegovu lažnom krvlju okrvavljenu.“   (Jusuf: 17, 18)

Pogledajte sada odgovora ožalošćenog oca:

قَالَ بَلْ سَوَّلَتْ لَكُمْ أَنفُسُكُمْ أَمْراً فَصَبْرٌ جَمِيلٌ وَٱللَّهُ ٱلْمُسْتَعَانُ عَلَىٰ مَا تَصِفُونَ *

„U vašim dušama je ponikla zla misao- reče on (Ja'kub), i ja se neću jadati, od Allaha ja tražim pomoć protiv ovoga što vi iznosite.“   (Jusuf: 18)

Jusufova braća nisu rođena sa zlom mišlju, ona je iznikla u njima. Poruka svima nama da gledamo svoju djecu na način da ih koliko smo u moću upućujemo na ona djela koja neće u njima pobuditi zlu misao i grijeh. Dalje ožalošćeni otac svoje stanje iznosi Uzvišenom Allahu dž.š.  On se prvo njemu obraća i svoj hal Njemu predaje. Svjestan je tog iskušenja i snage grijeha koji nekada može zakloniti snagu dobra i spriječiti je da se ostvari to dobro. Hazreti Pejgamber, naš lijepi Muhammed a.s.  u hadisu kaže:

اِذَا سَبَقَتْ لِلْعَبْدِ مِنَ اللَّهِ تَعَالَى مَنْزِلَةٌ لَمْ يَنَلْهَا بِعَمَلِهِ اِبْتَلاَهُ اللَّهُ فِى جَسَدِهِ وَ فِى اَهْلِهِ وَ مَالِهِ ثُمَّ صَبَرَهُ عَلَى ذَلِكَ حَتَّى يَنَالَ الْمَنْزِلَةَ الَّتِلا سَبَقَتْ لَهُ مِنَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ *

„Kada Allah uzdigne čovjeka kod Sebe na visok stepen, na stepen koji on ne zaslužuje po svojim djelima, Allah će ga iskušati bolešću, nesrećom u porodici i gubitkom u imetku, a zatim će mu dati strpljenja da podnosi te muke i nevolje, sve dok ne zasluži kod Uzvišenog Allaha mjesto koje je dobio.“

Iskušenje prati vjernika i toga se treba biti duboko svjesno. Vidjeli smo postupak Ja'kub a.s.  kod svog iskušenja. Zbog tuge za Jusufom, Ja'kub a.s.  će oslijepiti i takav će ostati do dolaska Jusufove košulje nakon nekoliko desetina godina, kada će se oni naseliti u Egipat i porodica biti ponovo na okupu. Još jednom ističemo potrebu da svoju djecu upućujemo u vjeru, da im budemo živi primjeri toga, da vodimo računa o njihovu ponašanju, ali i da budemo svjesni da će nam, kao takvima, sastavni dio naših života biti iskušenje, koje će opet, ako Bog da, na kraju rezultirati dobrom na oba svijeta. Onaj ko misli i postupa drugačije izgubiće i ovaj i budući svijet.

Molimo Dragog Boga dž.š.   da nam pomogne da i mi i naša djeca i naše porodice budemo ustrajni na Pravom putu i da nas sačuva iskušenja koja ne možemo podnijeti. Neka su mnogobrojni salavati i selami našem dragom hazreti Pejgamberu, njegovoj porodici, ashabima i svima koji dini islam u srcima nose.

AMIN!

Zijad ef. Čavčić

Petak, 17.11.2017. godine, gradska džamija Banovići