U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog
Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova. Hvala Allahu koji nas je uputio ka nuru Islama, koji nam je poslao Časni Kur’an i koji nam je poslao svog miljenika Muhammeda s.a.v.s., da nam pokaže šta je pravi put a šta zabluda. Neka je salavat i selam na njega, na njegovu porodicu, časne ashabe i sve one koji ih slijede u dobru do kijametskog dana. Draga braćo u vjeri!
Piti alkohol je kako saznajemo iz Kur’ana i Sunneta Allahova Poslanika jedan od velikih grijeha i onoga ko to čini Allah proklinje.
Allah Uzvišeni u Kur’ani Kerimu kaže sljedeće:
“O vjernici, zaista su vino, hazardne igre, kipovi i strelice prljava šejtanska rabota, zato ih se klonite kako biste uspjeli”.
Allahov Poslanik s.a.v.s.,  je prokleo deset osoba u vezi s alkoholnim pićima: onoga ko cijedi plodove za alkohol, onoga za koga se cijede, onoga ko ga pije, onoga ko ga nosi, onoga kome se nosi, onoga ko ga toči i dijeli, onoga ko ga prodaje, onoga ko se hrani novcem od njegove prodaje, onoga ko ga kupuje i onoga kome se kupuje. (Et-Tirmizi i Ibn Madže)
     Sve ove navedene osobe su proklete kod Allaha što znači da su daleko od Allahove milosti i da zbog tog svog grijeha navlače na sebe Allahovu srdžbu.
Ima još mnogo drugih hadisa koji govore o ovom haramu, međutim, kada pogledamo naše stanje vidjećemo da su mnogi muslimani i muslimanke ogrezli u ovom zlu i da za njih ne vaze nikakve riječi ni Allahove niti riječi njegova Poslanika. Vidimo da se i pored ove očite zabrane i pored toga sto ih Poslanik proklinje veliki broj muslimana odaje alkoholu kršeći Allahovu zabranu.
Jedne prilike krenuo je jedan covjek ka našem Poslaniku s.a.v.s.,  da primi Islam pa ga jedan poznanik zaustavi i upita ga kamo je krenuo. Reče da hoće da primi Islam. Znaš li ti – reče mu ovaj – da taj Poslanik poziva na jednakost između vladara i robova. Tako i treba da bude, – odgovori ovaj.  Znaš li ti – nastavi poznanik – da on poziva na lijep odnos prema ženskoj djeci. Tako je ispravno – ponove ce ovaj. A znaš li ti da Muhammed zabranjue alkohol. Ako je tako, onda ću malo sačekati.
 Izgleda da su i neki naši muslimani stigli do ovog stepena, mogu sve drugo ostaviti ali to zlo, taj haram ne mogu nikako.
     Pošlusajmo kako se ovo zlo opisuje od strane onih koji nisu muslimani, ali koji su shvatili koliko je alkohol štetan za čovjeka. Pretražujući po internetu naišao sam na mnostvo stranica koje govore protiv alkohola, koje upozoravaju na njegovu štetnost i katastrofalne posljedice koje za sobom ostavlja. Tako na jednoj od tih stranica se za alkohol kaže sljedeće. “Alkohol je tvar koja usporava sve tjelesne procese. Male kolicine opustaju ljude i daju im samopouzdanje. Vece pak usporavaju reflekse te slabe rasudnu moc i uskladjenost pokreta. Zato je vrlo pogibeljno voziti pijan. Pijanu covjeku cesto postaje zlo, postaje rastresen ili cak gubi svijest. Tada nastupa i pogibelj od gusenja pri povracanju.Ti ucinci ovise djelomice i o tome koliki je udio alkohola u picu. Ucinak alkohola ovisi donekle takodjer i o covjekovoj tezini i tomu koliko je navikao na pice. Tezi su ljudi obicno otporniji na alkohol nego laksi.U dugorocne posljedice opijanja spadaju debljanje (jer je alkohol kalorican, ali nije hranjiv), upala sluznice zeluca koja vodi nastanku ulcusa (cir), cirozi jetre (tj. propadanju jetrenih stanica te mezuranju i stvaranju brazgotina na njoj) te ostecenju mozga, bubrega i misica, ukljucivsi i srce. Pijancev se mozak neprestance bori protiv uspavljujuceg ucinka alkohola. Prestane li naglo piti, mozak i dalje nastavlja ciniti isto, sto alkoholicara cini razdrazljivim, nesigurnim i nemirnim sve dok se opet ne napije. Alkoholizam je stoga dobar primjer za ovisnost”.
     Zar nam je potrebno da pored Kur’ana i Sunneta trazimo i druge dokaze o stetnosti ove materije, koju je nas Poslanik nazvao “majka svih zala”. Svima nama je dobro poznata hikjaja vezana za jednog poboznog covjeka kojeg je lijepa i ugledna zena pozvala da sa njom pocini blud ili da ubije dijete u besici ili da popije flasu alkohola. On se odlucio za alkohol smatrajuci ga najmanjim zlom, ali nakon sto je popio alkohol razum mu se pomutio te je pocinio sa ovom zenom blud i na kraju je ubio i bebu u besici. Ovo nam jasno govori da je alkohol doista majka svih zala.
Ovdje bih htio da ukazem na nekoliko veoma bitnih stvari.
Prva napomena: Alkohol je zabranjen bio on u velikim ili malim kolicinama i tu nema nikakve razlike bio on u casici ili u flasi ili u cuturi. Naime cuo sam neke nase muslimane koji kazu da je alkohol dozvoljeno konzumirati sve dok znas za sebe, ili jedna casica svakog jutra nista ne skodi. Ili, vino je zabranjeno, a ne alkohol, jer se u Kur’anu samo vino spominje. Ili cak stavise neki govore kako je veoma korisno piti pivu, jer ona u sebi nema veliki procenat alkohola, a ujedno je dobra za bubrege, itd. Sve ovo su draga braco i sestre sejtanska dosaptavanja kojima sejtan pokusava da omili, osladi i ohalali ono sto su Allah i Njegov Poslanik zabranili, jer najlaksi put da sejtan stigne do covjeka jeste da mu pomuti razum, pa kada mu razum pomuti onda od njega cini i magarca koji njace, i pseto koje laje, i majmuna koji se krevelji i razveze mu jezik pa ne zna ni sam vise sta govori.
Priča o Ademu a.s. i nastanku alkohola.
Allah kada zabranjuje alkohol spomenuo je zasto ga zabranjuje te kaze u suri En-Nisa’:
“Zaista sejtan zeli da ubaci izmedju vas neprijateljstvo i mrznju putem alkohola i kocke, i da vas odvrati od sjecanja na Allaha Uzvisenog i od namaza. Pa hocete li prestati”.
Druga napomena se veze za nasu djecu koja odrastaju u drustvu gdje se konzumiranje alkohola smatra sasvim normalnom stvari, gdje se alkohol redovno pije za ruckom, vecerom itd. Zivimo u drustvu koje forsira koristenje alkohola, tako ako odbijes ponudjenu casicu mozes ocekivati da ce te smatrati nazadnim ili da ces dobiti jedno od ovih objasnjenja, ili si bolestan, ili ti zena brani da pijes, ili si musliman.
Nasa djeca su izlozena ovom zlu na raznim zabavama, bilo privatnim skolskim ili poslovnim. Na televiziji najmanje deset puta dnevno nasa djeca vide reklame koje promovisu alkohol gdje mladici i djevojke ispijaju ovo zlo uz smijesak pozivajuci i druge da im se pridruze.
Kako se ovom suprostaviti? Kako uciniti da nasa djeca budu antialkoholicari? Da se nikada ne priblize ovom zlu? Da ga nikada ne probaju, pa cak ni iz znatizelje niti zbog drustva?
Isto ono sto smo rekli za drogu vazi i za alkohol. Djetetu treba pruziti adekvatan vjerski odgoj i jedini Islam, jedino vjera u Allaha je ta koja ce sprijeciti nase dijete da se ne primakne tom zlu.
U nasu djecu treba da usadimo osjecaj za dobro i osjecaj za zlo, osjecaj da ima stvari koje su nam zabranjene i koje ne smijemo ciniti i da te stvari nije zabranio babo ili majka, nego da je to zabranio Onaj koji sve vidi, sve cuje i sve zna i pred koga cemo svi doci da odgovarama za nasa djela, a to je Allah Uzviseni, Gospodar svih svjetova.
Treca napomena vazi za sve nas. Zapamtie riječi ove hutbe, prenesite je svojoj porodici, prodiskutujte o njoj, zatim popričejte o ovome onima koji u svojim regalima drze razne casice i flasice, koji konzumiraju ovo zlo ne bi li im se Allah smilavao i ne bi li ga ostavili.
Molim Allaha Uzvisenog da nam pomogne, da nam se smiluje, da uputi nasu djecu, nasu omladinu, mladice i djevojke putem istine, putem Islama, a da ih sacuva svake stranputice i svakog zla.
 Amin!