U subotu, 26.02. 2022. godine, u organizaciji Aktiva omladine MIZ Banovići u prepunoj multimedijalnoj sali BKC-a Banovići održana je tribina povodom Dana nezavisnosti BiH. Moderator tribine je bio Enes-ef. Demirović, koordinator Aktiva omladine Medžlisa Banovići, a u programu su učestvovali glavni imam Medžlisa Banovići mr. Sead-ef. Mrahorović, hafiz Abdulaziz Hidić i Idris Mrahorović, dok je predavač na tribini bio Idriz-ef. Memić, ugledni profesor Historije u Behram-begovoj medresi.

Nakon proučenog ašereta prisutnima se obratio glavni imam mr. Sead-ef. Mrahorović, a poslije govora glavnog imama izrecitovana je pjesma Envera Čolakovića “Bosni”. Nakon recitacije Idris Mrahorović je svojim prelijepim glasom proučio ilahiju “Ti si sunce oba sv'jeta”. U glavnom dijelu programa Idriz-ef. Memić je održao inspirativan i jezgrovit govor, koji potvrđuje njegovu visoku reputaciju u ulemanskim krugovima, ali i među narodom. Posebno je naglašena historijska utemeljenost državnosti Bosne i Hercegovine od najranijih izvora  u kojima se ona spominje do naših dana, gdje postojanje države nikada nije bilo upitno, osim zlonamjernim uplitanjem nenaučnih i neistinitih tvrdnji, te da je Bosna i Hercegovina prošla mnoge teške trenutke i prevazišla razne prepreke u borbi za svoju slobodu i nezavisnost.

Na kraju programa, ispred Aktiva omladine MIZ Banovići uručene su hedije mr. Sead-ef. Mrahoroviću i profesoru Idriz-ef. Memiću za njihovo zalaganje i trud.