Trideset je godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Svojim djelima, postupcima i ovaj, ali i svaki drugi dan trebamo pokazivati kako se istinski voli domovina. Samo tako činit ćemo da bude bolja, jača, pravednija i ugodnija za život svih njenih građana.

– Kod nas iz ovih starijih generacija na sve načine je odnjegovan (odškolovan i odgojen) patriotski osjećaj. Nastranu to što smo se zaklinjali u Jugoslaviju i Jugoslavijom, a Bosnu i Hercegovinu doživljavali kao dragi širi zavičaj, bilo je to pošteno iskreno osjećanje jugoslavenstva kao domovinske pripadnosti. Ali, mislim da je pod onim rodna gruda ipak uvijek bilo ovo simbolično srce na karti svijeta, Evrope, Balkana. Pokazalo se: to jeste naša prava domovina! To je ono mjesto na Planeti kojem se vraćamo, ma gdje bili, s najljepšim uzbuđenjem. Tu se govori našim maternjim jezikom. Tu nam se piše povijest, tu je ponikla naša tradicija i kultura i došlo svjetlo vjere – kazala je za Preporod.info ugledna profesorica bosanskog jezika u penziji Meliha Terzić.

Treba se potruditi, nastavila je Terzić, da djeci koja žive uz nas pomažemo da vide, poznaju, vole i čuvaju to svoje bosanskohercegovačko. I roditelji i učitelji uz njih – svi su odgovorni za njihovo bogatstvo pripadnosti domovini. Neće nikome smetati da uz svoju Bosnu i Hercegovinu prigrli i cijeli svijet tako što će svakome u tom svijetu željeti dobro.

Književnik i publicista Mehmed Pargan opisuje kako se treba voljeti Bosna i Hercegovina.

– Pitate me kako volim Bosnu! Volim svoju domovinu tako što poštujem njene institucije i zakone. Uvažavam i čuvam bosanski ćilim religijske i etničke raznolikosti. Spreman sam dati svoje vrijeme za njeno jačanje, očuvanje, prosperitet, za podučavanje mladih i za svoje usavršavanje. Voljeti Bosnu, znači učiti se vještinama prepoznavanja prijatelja i neprijatelja i stavljanja na pravo mjesto jednih i drugih. Volim Bosnu i Hercegovinu i zato plaćam porez, poštujem prava na jednakost svakog građanina ove zemlje, stajem na pješačkom, ne parkiram na trotoaru, kupujem domaće, kalemim voće i pri tome vjerujem da je Bosna vječna! Eto, tako je volim. I još na hiljadu načina, za hiljadu godina njenog postojanja – poručio je Pargan.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić naglasio je da su tri ključna faktora prosperiteta jedne zemlje – institucije, mogućnost eksperimenta i ljudi.

– Voljeti domovinu u ekonomskom smislu podrazumijeva podršku ovim faktorima – raditi na izgradnji trajnih institucija, blagonaklonost prema novim idejama i inovacijama u našem društvu i u konačnici iskrena podrška svakom sugrađaninu da dostigne maksimalni potencijal, ali poželjno u našoj domovini, ne vani. Još jedna bitna stvar se odnosi na investiranje. Ako investiramo u našu domovinu, na određeni način postajemo dioničari iste. To je ujedno i ekonomski garant opstojnosti i razvoja Bosne i Hercegovine – kazao je za Preporod.info Čavalić.

(Alem Dedić/Preporod.info)


Izvor: preporod.info