U sportskoj dvorani u Banovićima, u subotu, 19.11.2022. godine, povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, održani su IV sportsko-edukativni susreti Muftijstva tuzlanskog za djevojke “25. novembar”. Učešće je uzelo deset medžlisa sa područja Muftijstva tuzlanskog – MIZ Banovići, MIZ Zvornik, MIZ Kladanj, MIZ Živinice, MIZ Lukavac – Puračić, MIZ Čelić, MIZ Srebrenik, MIZ Gračanica, MIZ Gradačac i MIZ Odžak.

Na samom početku intonirana je himna Bosne i Hercegovine, a nakon himne u svojstvu domaćina prisutnima se obratio Enes-ef. Demirović, koordinator Mreže mladih Medžlisa Banovići. U sklopu edukativnog dijela susreta izrecitovane su pjesme Nedžada Ibrišimovića i učenice osnovne škole. Također, učenice profesorice historije Medine Nukić izvele su ugodan i zanimljiv program u sklopu kojeg su se baštinili folklor, tradicija, historija Bosne i Hercegovine, jezik i književnost.

Nakon edukativnog programa, prisutnima se obratila koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog Hasiba Saračević. U svom govoru Hasiba Saračević je spomenula bitnost lijepog ponašanja, jer smo mi muslimani ambasadori islama u našoj domovini ali i u svijetu, a u kontekstu ovih susreta govorila je o važnosti duhovnog i tjelesnog zdravlja, te je svečano otvorila ovogodišnje sportsko-edukativne susrete.

Sportski dio programa isplanirale su i sprovele nastavnice Tjelesnog i zdravstvenog odgoja, a zabilježeni su slijedeći rezultati:

Odbojka:                                                   Stoni tenis:

  1. MIZ Srebrenik                        1. Nina Džaferagić – MIZ Kladanj
  2. MIZ Zvornik                           2. Mubina Okanović – MIZ Čelić
  3. MIZ Živinice                           3. Dženana Mosorović – MIZ Lukavac-Puračić

  1. mjesto odbojka – MIZ Srebrenik

2. mjesto odbojka – MIZ Zvornik

3. mjesto odbojka – MIZ Živinice

  1. mjesto stoni tenis – Nina Džaferagić (MIZ Kladanj)

2. mjesto stoni tenis – Mubina Okanović (MIZ Čelić)

3. mjesto stoni tenis – Dženana Mosorović (MIZ Lukavac-Puračić)

Svi učesnici su dobili priznanja, a prva tri mjesta za prva tri mjesta Muftijstvo tuzlansko je obezbijedilo pehare, medalje i prigodne poklone. Nakon proglašenja pobjednika i dodjele nagrada i priznanja ovogodišnji sportsko-edukativni susreti Muftijstva tuzlanskog za djevojke u Banovićima su zvanično i završeni.

Susretu su prisustvovale koordinatorice Odjela za brak i porodicu i dio koordinatora Mreže mladih spomenutih Medžlisa.

U organizaciji su učestvovali vrijedni aktivisti Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Banovići zajedno sa glavnim imamom mr. Sead-ef. Mrahorovićem, koordinatorom Mreže mladih MIZ Banovići Enes-ef. Demirovićem i voditeljem Kursa islama pri MIZ Banovići hfz. Abdulazizom Hidićem.