U subotu, 10.06. 2023. godine, održana je posljednja aktivnost na Kursu islama za srednjoškolce i omladinu za školsku godinu 2022/2023. Naime, polaznici Kursa islama su zajedno sa svojim vršnjacima sa Kursa islama Zavidovići boravili u Živinicama. U Živinicama su domaćinski dočekani od strane polaznika Kursa islama Živinice te je u džamiji Islamskog centra Živinice održana debata na temu “Smisao žrtve u islamu”. Predstavnici sva tri medžlisa su pokazali izuzetne retoričke sposobnosti i znanje, a prisutni su imali priliku čuti  jako korisne i suštinski bogate referate,  pa se debata može smatrati uspješnom i plodotvornom. Nakon debate upriličen je ručak, a zatim i međusobno upoznavanje, druženje i umrežavanje omladine. Sa polaznicima Kursa islama su boravili i njihovi voditelji iz sva tri medžlisa –  Sedin-ef. Karić, Elvir-ef. Mehić i hfz. Abdulaziz Hidić.

U prethodnom periodu Kurs islama Banovići je imao niz aktivnosti – svake subote u prostorijama džamije Islamskog centra Banovići su održavana predavanja od strane uglednih profesora i alima, razne ekskurzije, izleti i  omladinska druženja.

Aktivnosti na polju sedmičnih predavanja će biti nastavljeni početkom slijedeće školske godine, a u međuvremenu će omladina biti u prilici prisustvovati, učestvovati i uživati u raznim vjerskim i kulturnim događajima.