Danas je jedna porodica za potreba Biblioteke IC-a uvakufila vrijedna djela iz područja hadisa i fikha te drugih islamskih disciplina.
Uvakufljene su 4 zbirke hadisa i to od Buharije, Muslima, Tirmizija i Ebu Davuda.
Četiri knjige iz Hanefijskog fikha:
1. Minhatu Suluk (komentar knjige Tuhfetu-l-muluk, autor El-Ajni (1361-1451),
2. Muhtar lil Fetva (autor Medžduddin Ebu-l-Fadl Abdullah ibn Mahmud ibn Mevdud el-Mevsili (1203-1284),
3. Nurul Idah (knjiga obrađuje taharet, namaz i post, autor Ebu-l-Ihlas Hasan ibn Ammar ibn Alija el-Vefai el-Ezheri eš-Šurunbulali (1586-1659) i
4.  Imdadul Fettah (duži komentar knjige Nuru-l-idah, knjiga dodatno obrađuje zekat i hadždž, autor Eš-Šurunbulali (1586-1659), te još 4 knjige Savremene Fikhske teme, propisi Hadža, Poruke sure Kehf i dr.

Ideal islama nije udijeliti nešto bezvrijedno i beznačajno, već naprotiv uvakufiti u ime Allaha dž.š., na trajno dobro i u korist ljudima, ono što je dragocjeno, ljudima drago i za srce priraslo.

Kada je Allah, dž.š., objavio ajet: Nećete zaslužiti nagradu (tj. Džennet) sve dok ne udijelite dio od onoga što vam je najdraže; a bilo šta vi udijelili, Allah će, sigurno, za to znati. (Sura Ali Imran, 92) došao je ashab Ebu Talha, koji je u Medini posjedovao najviše palmi, i rekao: Allahov Poslaniče, najdraže od moga imetka mi je bašča (palmovnik) Bejruha. (Ova bašča se nalazila u blizini Poslanikove, s.a.v.s., džamije i on je u nju često ulazio da bi se napio vode.) Nju dajem kao sadaku u ime Allaha. Nadam se da ću za to od Allaha dobiti nagradu, pa je ti, o Allahov Poslaniče, iskoristi u ono na šta ti Allah ukaže. Tada je Poslanik, s.a.v.s., rekao: Čestitam ti, to je imetak koji će ti donijeti mnogo koristi (i hajra). (Muttefekun alejhi)

Imena vakifa su: Edis, Nizama, Muhammed i Harun.

Podsjećamo sve zainteresovane da smo pokrenuli vrijednu akciju formiranja džematske bibilioteke. Akcija nosi naziv Kupi knjigu i postani vakif džematske biblioteke. Na svaku kupljenu knjigu, drugi primjerak knjige ste uvakufili u džematsku biblioteku. Izložene knjige možete pogledati i izabrati za sebe željeni primjerak i time postati vakifi džematske biblioteke. Cijene knjiga su od 10 do 50 KM. Pozivamo Vas ako ste u mogućnosti da pomognete i ovu značajnu akciju i da se zahvalimo na svemu što ste do sada pomogli i da Vam Uzvišeni ukabuli Vaša djela.