U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu sinoć je prije teravih-namaza održana centralna svečanost Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini povodom mubarek noći Lejletu-l-kadr.

Kadersku dovu proučio je prvi imam Gazi Husrev-begove džamije, hfz.dr. Mensur ef. Malkić, dok je Kadersku poruku vjernicima uputio reisu-l-ulema Islamske zajednice Husen ef. Kavazović.

– U noći smo koja je bolja od hiljadu mjeseci. Ovo je blagoslovljeno vrijeme u našim životima, za koje je Muhammed, a.s., rekao da će biti nesretan ko ga propusti. Ramazan je blagoslovljeno vrijeme koje nije moguće nadoknaditi nikakvim drugim vremenom.

Lejletu-l-kadr je noć puna fadileta. O njenoj važnosti nas je obavijestio sam Gospodar svjetova. U Kur'ani kerimu je rekao kakva je to noć i zbog čega je bolja od hiljadu mjeseci. No, Njegovim hikmetom ona nam je ostala skrivena, kao što je skriven i početak života i trenutak smrti – kazao je reisu-l-ulema.

Podsjetio je da Allah dž.š. svoju posljednju riječ ljudima objavio u ramazanu, a prvu objavu Muhammedu a.s. u noći Lejletu-l-kadr.

– On ju je otkrio svom Poslaniku, a.s., a on nas podučio da je tražimo u neparnim noćima zadnje trećine ramazana. Ta trećina ramazana je posebno blagoslovljeno vrijeme za ljudski rod. Naši čestiti imami, a među njima i Ebu Hanife, r.a., smatraju da je Lejletu-l-kadr dvadeset i sedme noći ramazana.

Mnogo je razloga zbog kojih je njeno tačno vrijeme sakriveno, a naša ulema smatra da su to isti razlozi zbog kojih je Allah od nas sakrio i Svoje najuzvišenije ime među 99 Svojih lijepih imena, (el-esmau-l-husna), kako bismo za njim tragali i što češće ga u zikru spominjali. Iste razloge oni spominju i kada je u pitanju srednji namaz (es-salatu-l-vusta), za koji većina uleme smatra da se radi o ikindiji namazu. Ili, vrijeme u kome Allah, dž.š., prima dovu tokom džume namaza je vrijeme u kojem se hatib nalazi između mimbera i mihraba.

Ove tajne je Uzvišeni Allah zadržao za Sebe, a nama je ukazao na njihovu važnost za naše vjerovanje i naš duhovni rast – pojasnio je reisu-l-ulema.

Prisutnim vjernicima govorio je i o postepenosti objave Kur'ana, poručujući da je Allahov govor istina i da, kada se uči, muslimani imaju obavezu da ga slušaju i da šute, kako bi bili obasuti milošću.

– Allah nam govori i da je ovo noć u kojoj na Zemlju silaze meleki. Mufessiri smatraju da te meleke On posebno stvara za ovu priliku i šalje ih na Zemlju samo u ovoj noći. Među njima je i onaj koji je kod Allaha na najvišem melekskom stepenu: Ruhu-l-emin. Njegovo prisustvo trebamo razumjeti kao počast koju Uzvišeni daje ljudima – dodao je reisu-l-ulema.

Allahov Poslanik a.s. nas je obavijestio da je ovo noć oprosta grijeha i noć nade i za one koji su prema sebi pogriješili, te podučio dovi kojom Allah briše sve grijehe: „Gospodaru moj, Ti si Onaj koji prašta, Ti voliš da praštaš. Pa i meni (siromahu) oprosti.“

– Ovo je blagoslovljena i spasonosna noć za svakog od nas. Ona je dar od Allaha, a nakon naših dana i noći provedenih u postu i namazu. U njoj je poziv da se vratimo Allahu i da se pokorimo Njegovoj riječi, koju nam je objavio u ovoj noći. Slijedimo ono najbolje i najljepše za što znamo!

Nemojmo zamijeniti ove dane i noći nade za dane i noći kajanja, pa da propadnemo i zakukamo kao što u Kur'anu stoji: „Teško nama, kako smo samo drski prema Allahu bili; čak smo se i izrugivali.“ Zamolimo Ga da nas sačuva od vlastita nemara i oholosti. Neka u nas usadi snagu i volju za dobrim, za čvrstinu i stamenost kojom ćemo se oduprijeti iskušenjima lošeg i zlog koji na nas vrebaju – poručio je reisu-l-ulema.

Na kraju je proučio i dovu, u kojoj je, između ostalog, molio Gospodara svih za snagu da s lahkoćom nosimo bol, tugu i radost života, da ljubavlju razoružamo dušmane, da nikad ne ucvilimo slabog, niti da pokleknemo pod moćnikom silnim, te da duh izdignemo iznad niskosti zemaljskih.

Tokom večerašnjeg prigodnog programa kur'anske ajete i ilahije su izveli vrsni učači Kur'ana i interpretatori duhovne muzike.