Povodom izricanja presude Haškog tribunala generalu VRS Ratku Mladiću, koji je pravosnažno osuđen za počinjene zločine i genocid, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ) kazao je da je Haški tribunal imao dva cilja ispred sebe: “jedno je da se suđenjima, koja su trajala godinama, razotkrije projekat tog udruženog zločinačkog poduhvata, a druga stvar je da se izvođači tog zločinačkog poduhvata kazne i da na taj način žrtve dobiju bar dio satisfakcije koju zaslužuju”.

– Nažalost, ono što smo svjedočili svih ovih godina pokazalo je kolika je bila silina tog zločina, šta su bile namjere i ciljevi onih koji su željeli napraviti na ovom prostoru tzv. Veliku Srbiju. Taj zločinački poduhvat je osuđen, dobio je svoj epilog i nadam se da se on više nikada neće nanovo uspostaviti kao ideja nacionalističkih projekata na ovom prostoru – istakao je Kavazović napominjući da u ovom trenutku “naše misli treba da budu sa žrtvama genocida u Srebrenici ali i sa žrtvama svih zločina kojima je Mladić komandovao”.

Skrenuo je pažnju na činjenicu da su Milošević, Karadžić, Mladić i Krajišnik, koji su bili tvorci udruženog zločinačkog poduhvata, osuđeni za to, ali da je ostao taj projekat na plećima Bošnjaka, Hrvata i Srba u Bosni i Hercegovini.

– Sada je pitanje dokle će taj projekat trajati. Smatram da treba učiniti sve da se taj zločinački projekat osujeti i da se u Bosni i Hercegovini vrati stanje kakvo je ono i bilo, a to je pitanje stvaranja zajedničke države Bosne i Hercegovine, države svih građana koji će ovdje živjeti u miru, jedni na druge misliti i jedni drugima pomagati – poručio je reisu-l-ulema Kavazović.


Izvor: preporod.info