U srijedu, 19.10.2022. godine, u prelijepoj atmosferi, ambijentu i ispunjenoj sali iznad Radio Banovića u organizaciji Aktiva vjeroučitelja Medžlisa Islamske zajednice Banovići povodom rebi'ul-evvela, mjeseca rođenja Allahovog poslanika, Muhammeda, alejhi selam, održana je promocija knjige Šiit, a.s. – nasljednik Ademov” uvaženog prof. dr. Nezira Halilovića.

U programu su učestvovali učenici koji pohađaju Islamsku vjeronauku učenjem odlomaka iz Kur'ana i izvodeći prigodne ilahije.

Moderator je bio vjeroučitelj Nedžad Vehabović, a tom prigodom se obratio i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banovići mr. Sead-ef. Mrahorović, koji je kazao par riječi o mevludu, s obzirom na to da je mevlud bio i povod okupljanja.

Nakon obraćanja glavnog imama, mnogobrojnim prisutnim obratio se i autor prof. dr. Nezir Halilović govoreći, između ostalog, o ostavštini Šiita, a.s. i o načinu na koji smo mi u današnjici povezani s njim. Zanimljivo je to da je Šiit, a.s, prvi koji je klanjao dženaza-namaz i to svome ocu Ademu, a.s, prvom čovjeku koji je preselio prirodnom smrću.

Naime, prošle godine je u Banovićima održana promocija knjige “Adem – praotac u nama”, te je “Šiit, a.s – nasljednik Ademov” druga promovisana knjiga profesora Halilovića, koji ima tendenciju da nastavi pisanje o plemenitim Poslanicima, a.s, pa se iz njegovog pera očekuje još vrijednih dijela na ovu temu.