Zalaskom sunca u petak, 30. augusta 2019. godine, prema Takvimu Islamske zajednice u BiH nastupit će 1. muharrem 1441. hidžretske godine.

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara. Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, neka je Allah s njim zadovoljan, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra – preseljenje Muhameda, neka je mir i spas Božiji na njega, i njegovih ashaba iz Mekke u Medinu.

Hidžra se dogodila 622. godine po Isau, neka je spas i mir Božiji na njega. Muhamed, a.s., je bio prisiljen napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti. Medina, ili Jesrib kako se tada zvala, ponudila mu je utočište i Poslanik je, neka je mir i spas Božiji na njega, napustio noću svoj grad i preselio se u Medinu u kojoj je ostao živjeti do svoje smrti.

Nova hidžretska godina će se, ako Bog da obilježiti i na području našeg medžlisa. Centralna mevludska svečanost povodom nove hidžretske godine biće održana u džematu Podgorje gdje će se proučiti mevlud koji je ujedno i ovogodišnji džematski mevlud u džematu Podgorje. Mevlud će se proučiti u subotu 31. avgusta sa početkom u 11 sati i 30 minuta. Medlis islamske zajednice Banovići poziva sve vjernike da svojim prisustvom uveličaju ovu mevludsku svečanost.