Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo danas je predstavio program i aktivnosti koje će od 11. oktobra do 1. novembra biti održane u okviru 17. kulturno-vjerske manifestacije “Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah”.

Glavni imam Medžlisa Sarajevo Abdulgafar-ef. Velić na konferenciji za novinare u Gazi Husrev-begovoj bibilioteci istakao je da bosanski muslimani sa posebnom pažnjom i poštivanjem dočekuju mjesec u kojem je rođen posljednji Božiji poslanik Muhammed a.s.

–  Jedan od najistaknutijih običaja bosanskih muslimana koji je proistekao iz čiste ljubavi i poštivanja jeste Mevlud. Brojni naši pjesnici pisali su pjesme o životu i značaju Muhammeda, a.s., pa i cjelokupan život posljednjeg Božijeg poslanika, od rođenja do smrti, opjevali su u stihovima – rekao je Abdulgafar-ef. Velić.

Poruka Manifestacije je dobro djelo, jer je moto kur’anska poruka iz sure El-Maide: “Zato se natječete ko će više dobra učiniti!”

– Naređivanje dobra i sprečavanje zla univerzalna je ideja i vrijednost. Stoga, u danima koji su pred nama, podsjećat ćemo vjernike da neumorno čine dobro, da se u dobru natječu, da na zlo dobrim uzvraćaju, da se sa svakim na lijep način ophode, da naređuju dobro, da se neznalica klone. Kroz ovu manifestaciju želimo poslati poruku da je vjera i osmjeh, i uklanjanje smetnje na putu, i lijep govor, i stid, i ljubav, i sadaka, itd. Sve je to i put i sunnet posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. – poručio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Abdulgafar-ef. Velić.

Pomoćnik glavnog imama i glavni koordinator projekta Malik-ef. Šljivo istakao je da je u okviru ovogodišnje manifestacije “Selam, ya Resulallah” pripremljeno ukupno 27 programskih sadržaja.

– Sadržaji će biti realizovani u 22 dana, a u programu učestvuje više od 170 osoba iz Bosne i Hercegovine i Turske. Ove godine je nešto manji broj programskih sadržaja u odnosu na predhodne, ali smo se potrudili da imamo kvalitetne sadržaje i učesnike, a to su naši poznati alimi, intelektualci, izvođači mevluda, ilahija i kasida, pjesnici, itd.. U toku manifestacije će biti angažovano 50 osoba Medžlisa Sarajevo i značajan broj volontera na tehničkoj podršci – naveo je ef. Šljivo.

Dodao je da namjeravaju skoro čitav rebiul-evvel obilježiti raznovrsnim sadržajima, kako bi u gradu postakli mevludsku atmosferu.

U okviru ovogodišnje manifestacije bit će održane brojne aktivnosti, uključujući mevlude, predavanja, koncert ilahija i kasida, promocije knjiga, izložbe, metkepska druženja, druženja omladine, humanitarne aktivnosti, i brojne druge aktivnosti.

Svi programski sadržaji biće organizovani sa ograničenim brojem posjetilaca, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera zaštite.

Centralna mevludska svečanost bit će održana 18. oktobra u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Glavni ciljevi manifestacije “Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah” su doprinijeti afirmaciji kulture i tradicije, predstavljanje života Božijeg Poslanika i podsticanje na primjenu njegovih univerzalnih poruka u savremenom dobu, promocija islamske umjetnosti sa posebnim akcentom na umjetnost vezanu za Poslanika, podsticati na najljepše osjećaje ljubavi prema Stvoritelju i Poslaniku, doprinijeti razvijanju navika činjenja dobra kod djece i mladih i doprinijeti promociji lijepog u javnom prostoru, sa naglaskom na lijepu riječ.

(Rabija Arifović/Preporod.info)


Izvor: medzlis-sarajevo.ba