“Zaista smo ga (Kur'an) Mi objavili u noći Kadr. A znaš li ti šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci…” (Kadr 1-3)

Večeras se širom svijeta obilježavala najodabranija noć u cijeloj godini, noć za koju Časni Kur'an kaže da je vrijednija od hiljadu mjeseci. 27. noći mjeseca ramazana se obilježava noć u kojoj je Muhammed a.s. u pećini Hira primije prve kur'anske ajete. I u svim banovićkim teravih džematima se ova noć posebno obilježavala, a mi ćemo pokušati barem dijelom prenijeti atmosferu iz nekih naših džamija.

U džematu Banovići Grad je bio sledeći program: Ja-sin se učio prije teravih namaza a mevlud poslije teravih namaza te je obavljen tradicionalni salatu-tespih pola sata poslije ponoći.

U džematu Omazići program je počeo učenjem jasina prije teravije. Nakon klanjanja teravije proučen je Mevlud. Nakon mevluda predavanje je održao Nedim ef. Smajlović koji je govorio o ovoj odabranoj noći. Nakon predavanja i kratke pauze klanjan je noćni namaz.

U džematu Banovići Selo se također učio Ja-sin i mevlud te je održano predavanje od strane džematskog imama Enes ef. Demirovića, te je obavljena noćna nafila namaz.

U džematu Mrdići program je počeo učenjem Ja-sina i zikira prije teravih namaza. Poslije teravih namaza nastavljeno je sa učenjem zikra i mevluda prilikom kojeg su se svim džematlijama podijelile prigodne hedije. Poslije mevluda prigodno predavanje održao je Asmir ef, Kovačević imam ovog džemata. Poslije predavanje klanjao se noćni namaz.

U džematu Pribitkovići je mevlud i predavanje održano poslije ikindije namaza, a poslije teravih namaza klanjao se noćni namaz i podijeljeni su prigodni paketići za djecu.

U džematu Seona je pored uobičajenog programa bilo posebno svečano. I ove godine je tradicionalno izvršeno takmičenje u učenju Kur'ana za polaznike mektebske nastave. Za pobjednike je obezbijeđen nagradni fond. Također je organiziran zajednički iftar za sve džematlije.