U nedjelju, 05.2.2023. godine, u ispunjenoj džamiji u Treštenici održana je promocija novih učača Kur'ana. Grupa od jedanaest džematlija je  sa hafizom Mehmed-efendijom Mujićem u periodu od dvije godine vrijedno i ustrajno radila na usvajanju znanja iz arapskog pisma a potom i na usavršavanju u učenju Kur'ana. To je pokazatelj jake želje i volje ali i ljubavi džematlija prema Kur'anu zatim i požrtvovanosti naših imama na putu podučavanja i jačanja veze sa džematlijama.

Nakon akšam-namaza polaznici halke Kur'ana su proučili Jasin, a nakon toga se prisutnima obratio hafiz Mehmed-efendija Mujić koji je pohvalio polaznike halke za njihov trud i ustrajnost, a zatim izrazio zahvalu svim džematlijama na dosadašnjem hizmetu džematu i Islamskoj zajednici. Naime, ova noć je bila znamenita jer je ona ujedno i oproštaj hafiza Mehmeda sa džematlijama iz Treštenice zbog njegovog prelaska u džemat Podgorje. To je doprinijelo da atmosfera bude emotivnija, a samim tim i svečanija.

Nakon hafiza Mehmeda prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Banovići mr. Sead-efendija Mrahorović koji je uputio zahvalu hafizu Mehmedu za dosadašnji rad i poželio mu sreću u nastavku obavljanja časnog imamskog posla i najavio gosta predavača, uglednog profesora dr. sc. Mensura-efendiju Husića, pomoćnika muftije tuzlanskog za vjerska pitanja.

Na početku svoga govora dr. sc. Mensur Husić je istakao da je džamija i briga o njoj pokazatelj domaćinstva jednog džemata i da su džematlije u Treštenici opravdali epitet istinskog domaćina. Nakon toga dr. sc. Mensur Husić je govorio o Kur'anu kao lijeku i milosti shodno kur'anskom ajetu iz sure El-Isra’:”Mi objavljujemo u Kur'anu ono što je lijek i milost vjernicima, a nevjernicima on samo povećava propast.” Današnji vakat je, kako je gost predavač kazao, ispunjem raznim iskušenjima i vjernik treba dati prioritet duši, tj. hraniti je Kur'anom, lijepim stvarima, dobrim djelima i tako je čistiti i oplemenjivati. Tako će vjernik steći i navući na sebe odjeću bogobojaznosti.

Nakon obraćanja dr.sc Mensura Husića proučene su kratke sure i predana hatma pred dušu plemenitog Pejgambera Muhammeda, alejhi selam.

Nakon jacija-namaza novim učačima Kur'ana uručene su diplome.