U subotu, 14.02.2024. godine, nakon podne-namaza, u ugodnoj atmosferi ispunjene džamije u Banovići Selu održana je promocija novih učača Kur'ana.

U proteklih nekoliko mjeseci imam džemata Banovići Selo, Enes-ef. Demirović, vrijedno je sa svojih dvadeset džematlija radio na usvajanju sufare i pravilnom učenju Kur'ana, koje je grupa uspješno usvojila i načinila prve korake svoga putovanja sa Kur'anom.

Ovo je još jedna u nizu grupa koje su uspješno usvojile arapsko pismo i osnove tedžvida u džematu Banovići Selo. Treba napomenuti da nekoliko stotina džematlija iz Banovići Sela već uči i druži se s Kur'anom a svoje putovanje je započelo upravo u džamijskim prostorijama sa džematskim imamom.

Program je počeo recitacijom pjesme “Bosna” Nedžada Ibrišimovića, a recitaciju je izvela polaznica mekteba džemata Banovići Selo. Nakon recitacije mnogobrojim prisutnim džematlijama se obratio imam džemata, Enes-ef. Demirović, te pozvao glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Banovići, mr. hadži Sead-ef. Mrahorovića da se obrati džematu. Glavni imam se koristio prilikom da čestita novim učačima Kur'ana kao i njihovom učitelju, džematskom odboru i čitavom džematu Banovići Selo na vrijednom i požrtvovanom radu na blagostanju i dobrobiti Islamske zajednice i džematlija, a potom najavio predavača Izet-ef. Čamdžića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići.

Izet-ef Čamdžić, o čijim izvanrednim retoričkim sposobnostima nema potrebe trošiti riječi, podstaknuo je pristune na razmišljanje i djelovanje, te napomenuo da “nas je ovdje okupio Kur'an”, Božija riječ, koja je uputstvo i svjetlo svakome ko uputu i putokaz traži.

Promocija novih učača Kur'ana protekla je u lijepom raspoloženju i radosti a treba izdvojiti još jedan pohvalan gest. Naime, džematski odbor, na čelu sa imamom džemata, u znak zahvalnosti na podršci i susretljivosti uručili su hediju glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Banovići. To je pokazatelj sloge, jedinstvenosti, povjerenje i, nadasve, prijateljstva džematlija i Islamske zajednice.