U Brčkom je u srijedu 27. oktobra 2021. godine klanjana dženaza i obavljen ukop sedam osoba stradalih u požaru koji se dogodio 23. oktobra u brčanskom naselju Suljagića Sokak.

Dženaze stradalima predvodili su muftija tuzlanski Vahid-efendija Fazlović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko Mustafa-efendija Gobeljić i imam džemata Ivici-Meraje Mevludin-efendija Smajlović.

Muftija Fazlović je porodici prenio taziju reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića, te je istakao kako u ovom danu učimo da u porodici, komšiluku, moramo biti mnogo bliži jedni drugima.

“Pozivam vas na humana djela, neka to bude poruka ovih merhuma. Naše ljudske vrline se potvrđuju lijepom riječju i dobrim djelom. Nadam se da ćemo, ako Bog da, biti uz porodicu ovih merhuma. To je naša dužnost”, kazao je muftija Fazlović.

Dženazi su prisustvovali direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Ismail-ef. Smajlović, gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić, brčanski imami, te veliki broj džematlija i građana.

Glavni imam MIZ Brčko Mustafa-ef. Gobeljić kazao je kako je nakon ratnih stradanja današnji dan vjerovatno najtužniji dan u Brčkom.

“Danas se opraštamo od sedam članova jedne porodice, tri dobna uzrasta – djed i nena, njihova djeca i njihova unučad. Ova činjenica dodatno ukazuje na veličinu tragedije koja je zadesila ovu porodicu i ražalostila sve nas”, kazao je glavni imam Gobeljić.

U požaru su stradali supružnici Salihović Omer i Fahrija, Mirela, Rašida, Šaćir, Fahrija i petogodišnji Alven. Članovi porodice Salihović ukopani su na gradskom mezarju Meraje.


Izvor: muftijstvotz.ba