Behram-begova medresa u Tuzli danas, 6. oktobra, obilježava 395 godina  rada, odgoja i obrazovanja.

Godine 1626. prvi put se u pisanim izvorima spominje ova ugledna tuzlanska škola, danas jedna od najprestižnijih srednjih škola u Bosni i Hercegovini. Godinama je Behram-begova medresa prva prema vrednovanju Pedagoškog zavoda Tuzla u kategoriji srednjih škola na području Tuzlanskog kantona.

– Od prvog pominjanja Behram-begove medrese u pisanim dokumentima prošlo je 395 godina, a 28 od obnavljanja njegog rada. Kao muslimani ovoga vremena i prostora ponosni smo na činjenicu tako dugog postojanja i djelovanja ove škole, ali i na savremena ovovremena dostignuća i rezultate koje postižu njeni učenici i profesori – kaže za Preporod.info dr. Ahmed Hatunić, direktor Medrese.

Ocijenio je kako je djelovanje Behram-begove medrese veoma važno za nove generacije sinova i kćeri našega naroda kojima će njen odgojni i obrazovni put biti model i svjetlo naspram kojeg će se u budućnosti kretati.

– Taj model predstavlja sintezu i ravnotežu između tradicije i modernosti što su dva kraka jednoga puta kojim se kreće ova škola od njenog ponovnog početka 6. oktobra  1993. godine. On predstavlja odgoj u skladu sa vrijednostima vjere, a obrazovanje na osnovama dostignuća savremene znanosti i znanstvene metodologije – poručio je Hatunić.

Hvala Uzvišenome, govori direktor Hatunić, Medresa danas ima svoje mjesto u obrazovnom sistemu Tuzle, kantona i države Bosne i Hercegovine, a ima i svoju zapaženu ulogu kada je u pitanju društveno djelovanje i podizanje vjerske svijesti našega naroda.

Uspjeha i dobrih rezultata u proteklim godinama nije manjkalo i oni su se iz godine u godinu nizali i postajali sve značajniji.

– U ovu 395. godinu od prvog pominjanja u pisanim historijskim izvorima ušli smo sa novim nastavnim planom i programom koji podrazumijeva izučavanje prirodnih nauka – fizike, biologije i hemije u sve četiri godine obrazovanja što će uz već prisutno izučavanje matematike u sve četiri godine u redovnoj nastavi dati dodatne prilike i kompetencije našim učenicima  prilikom nastavka obrazovanja na univerzitetima. I ne samo to. U uvjerenju smo da će ih novi nastavni plan i program s kojim su započeli obrazovanje novopridošli učenici prvih razreda dodatno usmjeriti prema studiranju i izučavanju prirodnih, tehničkih i drugih primjenjenih nauka – govori direktor Hatunić.

Svim učenicima, profesorima, uposlenicima, prijateljima i vakifima neka je mubarek 6. oktobar, dan Behram-begove medrese!


Izvor: muftijstvotz.ba