HO „Merhamet“ RO Tuzla i ove godine realizira akciju Iftar na kućni prag u okviru koje se pripremaju i dijele bogati iftarski obroci postačima širom Tuzlanske regije.
Tokom ramazana ove godine, kao i prethodnih godina, članovi i aktivisti osnovnog odbora „Merhameta“ Banovići, predvođeni sekretarom mr. Nedim-ef. Smajlovićem, su posebno vrijedni i iftare pripremljene u Narodnoj kuhinji „Imaret“ u Tuzli dostavljaju na kućni prag postačima u njihovoj općini.
Novina je da su se u aktivnosti podjele iftara na terenu uključili članovi Aktiva omladine Medžlisa IZ Banovići, koji će tokom cijelog ramazana uručivati iftare na kućni prag za četrdeset postača s područja Općine Banovići.
Osim dostave hrane, veoma su značajni i njihova posjeta i razgovori sa džematlijama. Cilj ovih posjeta jeste podsticanje omladine na volonterski rad, te buđenje svijesti o starijoj populaciji i socijalno ugroženim članovima zajednice. Razultati su vidljivi odmah s početka akcije te aktivisti mame osmijehe i simpatije postača kojima se uručuju iftari. Pored društveno angažiranog volonterskog rada omladina izgrađuje i jača međusobne veze, te svoje druženje podiže na veću razinu gdje se spajaju zabava i dobročinstvo.
U nastavku pogledajte kako to izgleda na terenu.