U nedjelju 23. juna 2019. godine je proučen džematski mevlud u džematu Repnik u džamiji u Hrvatima. Pred prepunom džamijom su mevlud proučili imami Medžlisa Islamske zajednice Banovići predvođeni Glavnim imamom mr. Sead ef. Mrahorovićem. Poseban značaj današnjem mevludu dao je gost predavač prof. dr. Ćazim Hadžimejlić, koga je imam džemata Repnik hfz. Mirsad ef. Mrahorović najavio na samom početku mevluda iznoseći bogatu biografiju ovog uvaženog bosansko-hercegovačkog alima. Prenosimo u cjelosti biografiju prof. dr. Ćazima Hadžimejlića koju je hfz. Mirsad ef. Predočio prisutnima:

Prof. dr Ćazim Hadžimjelić rođen je 1964. godine u Zenici. 1991. diplomirao je na Univerzitetu “Mimar Sinan” u Istanbulu, na Fakultetu primjenjenih umjetnosti. Postdiplomski studij i magistarski rad (kaligrafija) odbranio je na Univerzitetu Marmara  u Istanbulu, 1994. godine. Doktorirao je na Univerzitetu Mimar Sinan, 1997. godine, na odsjeku Nauka o historiji umjetnosti i arheologiji. Na istom univerzitetu “Mimar Sinan” u Istanbulu, proveo je deset godina (1992.- 2002.)  kao profesor i predavač na odsjeku ’Umjetnost knjige, konzervacija i restauracija’.

Osim akademskog obrazovanja uporedo radi i na vlastitoj izobrazbi u svim disciplinama umjetnosti kaligrafije i ostalih pratećih elemenata kaligrafskog rada, različitih kaligrafskih stilova i pisama, te dobiva diplome za njih.

Od 2002. godine predaje na Univerzitetu u Sarajevu, Akademija likovnih umjetnosti, a od 2005. godine predaje na Filozofskom fakultetu na odsjeku za Historiju, na katedrama za Historiju umjetnosti i Arheologiju.

Dr Hadžimejlić do sada je ostvario  48 samostalnih i 78 kolektivnih izložbi, dobitnik je 16 stručnih priznanja, te brojnih nagrada, zahvalnica i plaketa za doprinos nauci, očuvanju i zaštiti kulturne baštine. Sudjelovao je na brojnim konferencijama, simpozijumima, od kojih je i sam  organizovao mnoge simpozijume, izložbe, promocije i dr.

Aktivno je angažiran i na sakupljanju, objedinjavanju, prevođenju i publiciranju vrijedne pisane građe. Objavio je 43 stručna i naučna rada, potom preveo knjigu sa osmanskog (turskog) na bosanski jezik, ‘Basri Baba Nefesleri – Hasan Basri Tapdik Baba’, (Yedi Iklim, Istanbul) 2001. godine. Autor je tri enciklopedijska izdanja: “Umjetnost islamske kaligrafije”, Sarajevo, 2009. godina, koja je dobila pet različitih nagrada u Bosni i Hercegovini i van zemlje; potom“Umjetnost islamskog knjigovestva”, 2011. godina, i “Ebru umjetnost slikanja na vodi”, 2015. godina.

Od 2003. godine pokretač, osnivač i glavni urednik je časopisa za historijsko naslijeđe, tesavvuf i kulturu: ”Kelamu'l Šifa”.

 Izradio je kaligrafske radove i dekoracije na mnogim sakralnim i civilnim objektima. Radio je na nizu konzervatorsko restauratorskih projekata u muzejima, bibliotekama, institutima i privatnim kolekcijama, kako u Bosni i Hercegovini, tako i van njenih granica.

Godine 1999. u Živčićima-Vukeljićima, Bosna i Hercegovina, osnovao je privatni muzej, čiji eksponati, prema potvrđenim historijskim i umjetničkim valorizacijama, predstavljaju svojevrstan pregled bosansko-hercegovačkog historijskog, kulturnog i umjetničkog naslijeđa.

Prof. dr Ćazim Hadžimejlić redovan je  profesor na Oblasti konzervacija i restauracija na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu.

Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine – ULUBIH od 2008. godine.

Ovo je evo skraćena biografija našeg profesora, koja se otprilike čita na raznim konferencijama, simpozijumima, promocijama i drugim sesijama na tom jednom akademskom nivou.. a ja bih za ovu priliku kazao još nekoliko za nas značajnih podataka o profesoru Ćazimu, kako bi imali kolko toliko potpuniju sliku našeg gosta. Siguran sam da bi se već sada mogla napisati čitava jedna knjiga o liku i djelu ovoga čovjeka, i vjerujem da će to u budućnosti biti slučaj, kao što su napisane i pišu se čitave knjige o njegovom rahmetli babi i ostalim slavnim precima porodice Hadžimejlić. Dakle , professor Ćazim, je iz čuvene porodice Hadžimejlić iz Živčića, koja je ostavila neizbrisiv trag na polju Islama i islamske misli ovdje u našoj zemlji i šire. To je jedna porodica koja je iznjedrila mnoštvo alima, među kojima nalazimo   imame, hafize,muderrise,muftije, kadije, šejhove, kroz cijelu svoju povijest.. Prof.Ćazim je također završio Gazi Husrev begovu medresu u Sarajevu, u generaciji našeg muftije tuzlanskog Vahid ef.Fazlovića. Njegov babo je čuveni imam i šejh Mesud ef. Hadžimejlić, na čijoj dženazi je bivši Reis Cerić otprilike ovako kazao: Ovo je čovjek od koga smo svi učili i pri svakom susretu s njim bi nešto novo od njega naučili. A posebno smo ostajali impresionirani njegovim odnosom, načinom i komunikacijom sa ljudima. To mi ni blizu nismo znali ni mogli kao on.

Također njegov dedo šejh hafiz Musa Kazim, bio je ugledni šejh, hafiz, muderris i muftija. Dovoljno je da kažemo da je u onaj vakat, prije sto godina, njegov dedo studirao u Turskoj, Siriji, Arabiji i drugim zemljama po samoj Evropi. Poznavao je i govorio 9 jezika.

I upravo je naš profesor na istoj toj stazi svojih uglednih i čestitih predaka, jer pored svoje akademske aktivnosti, on uspješno kao tarikatski šejh, vodi i najveću tekiju na balkanu u Kaćunima kod Busovače, koja u svome kompleksu posjeduje i polikliniku, apoteku i druge sadržaje. Također je vrijedno kazati, da profesor Hadžimejlić posjeduje sigurno i najveću privatnu biblioteku knjiga ovdje na ovim našim prostorima.

Mi vrlo često neznamo možda u dovoljnoj mjeri cjeniti svoje ovakve ljude koji su u svojim zanimanjima dostigli zaista najveće vrhove. Nadam se da mi se profesor neće ljutiti što ću ovo kazati, ali ja sam nekad prošle godine imao priliku da putujem sa profesorom na nezaboravno putovanje u Tursku gdje sam vidio i uvjerio se kakvo poštovanje, kakav ugled, čast i položaj ima i uživa prof. Ćazim Hadžimejlić  u samoj Turskoj. Evo već danas poslije podne,  njemu u goste mahsus dolazi delegacija od 50 ljudi iz Turske. I zbog toga sam imao želju da evo i mi bar na ovaj način ukažemo poštovanje našem profesoru pa da ga ugostimo i upoznamo, i da se u društvu sa njim okoristimo, jer nam je i sramota i grehota da profesora npr. poznaje Turska, a mi možda ne poznajemo. Još bih na kraju kazao, da svu onu ljepotu koju gledamo u unutrašnjosti naše džamije Islamskog Centra u Banovićima, radio je i ukrasio upravo naš današnji musafir, Doktor Ćazim Hadžimejlić.

Poslije mevludskog dijela programa vazu nasihat je održao prof. Hadžimejlić.